diumenge, 23 de juliol del 2017

Quan els drets humans valen menys que els dòlars.


Durant els anys 90*, la selva de Mgahinga va ser declarada zona protegida. L'objectiu era protegir les espècies que hi vivien (tant vegetals com animals) i de pas esdevenir un reclam turístic degut a les espècies emblemàtiques que hi vivien, com són els goril.les de muntanya.

Tot i que sembli una bona decisió per preservar la natura, el cert és que els governs locals no van tenir cap problema en fer fora uns altres habitants del bosc els BATWA, anant en contra de diversos drets humans.
Aquesta comunitat, un tipus de pigmeus, van ser expulsats de casa seva, on vivien de caçar i recol.lectar i van ser totalment oblidats. Es van quedar vivint a la perifèria dels pobles veins, totalment marginats i sense cap futur.

Avui, hem estat amb ells. Ens ho han explicat de primera mà: la dificultat que tenen per aconseguir menjar, ja que no poseeixen cap tros de terra on puguin cultivar, ni on fer pasturar el poc bestiar que algunea persones benevolents els hi han donat.
Com sobreviuen? Ballen, venen objectes d'artesania (cistelleria sobretot), fan de guies per a les mateixes persones que els van fer fora de casa seva a canvi de la promesa de que els hi compraran terres...
Vaja, que ho tenen complicat. Molt complicat.

Una de les dones més grans, en marxar ens ha demanat que saludessim a la gent d'Andorra de part seva... que com va tot i que allà hi som tots benviguts.

Enguany, una part de la plantació d'arbres que es fa a l'escola on estem treballant, serà un jardí botànic amb plantes medicinals. Dues dones batwa hi supervisaran i decidiran quines cal plantar. Esperem que aquesta acció serveixi per integrar millor aquesta comunitat i crear un futur per a ells.



*1991: es van crear els parcs de Bwindi i el de Mgahinga, van expulsar la gent que hi vivia.
1995: la creació dels parcs va ser finançada pel Banc Mundial i el Fons per al Mediambient Mundial (GEF). Van aportar 4.3 mil.lions de dòlars per la preservació del medi ambient.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada